Ítélet a Gonosz felett

Könyvrendelés.hu | 2021-03-20 14:35:22

Az egykori nünbergi főügyész rendkívüli életét bemutató Ítélet a Gonosz felett a politikailag ma is aktív Ben Ferencz 100. születésnapján, 2020. március 11-én jelent meg először.


A szerző, Philipp Gut a Magyarországon született, családjával az Egyesült Államokba emigrált Ferencz egész eddigi életútját végigkíséri a New York-i Hell’s Kitchen-i gyerekkorától a Harvardon végzett jogi tanulmányokon át a normandiai partraszállást követő, háborús bűnösök után nyomozó tiszt megdöbbentő, az SS-halálbrigádok gyilkosságokról vezetett dokumentumainak felfedezéséig, majd az alig 27 évesen, főügyészként végigvitt peréig. Ahogy arról is beszámol, mekkora és milyen szerepet játszott Ferencz a per után a holokauszt túlélőinek kártalanításában. S hogy ő volt a Nemzetközi Büntetőbíróság létrehozásának egyik legfőbb szorgalmazója. A második világháború végén a Harvardon végzett Ferencz az amerikai hadsereg tagjaként nyomozott német háborús bűnösök után. Meglincselt szövetséges pilóták holttestét ásta ki, Buchenwaldban, Mauthausenban és más náci koncentrációs táborokban keresett bizonyítékokat a gyilkosok ellen. Ő és nyomozócsapata szenzációs leletre bukkant: a szétbombázott Berlinben megtalálták az SS titkos jelentéseit, amelyekben aprólékosan dokumentálták a zsidók, romák, kommunisták és hadifoglyok kivégzését a Szovjetunióban. Ferencz állította bíróság elé az SS huszonnégy vezetőjét, többek között emberiesség elleni bűncselekményért és háborús bűnökért. Közöttük az Einsatzgruppénak nevezett négy speciális SS-egység parancsnokát, amelyek naponta gyilkoltak védtelen nőket, férfiakat és gyermekeket a megszállt keleti területeken. Ez az oka, amiért a per a történelem legnagyobb gyilkossági pere elnevezést kapta.

Google Könyvek


Keress a világ legátfogóbb teljes szöveges könyvindexében. https://books.google.hu/


Országos Széchényi Könyvtár

Az ISBN (International Standard Book Number = Nemzetközi Szabványos Könyvazonosító)
http://www.oszk.hu/isbn_ismn

OSZK katalógusok, adatbázisok

http://www.oszk.hu/oszk_katalogusok
NEKTÁR - Központi Katalógus, Audiovizuális dokumentumok, Fotótér, Földabrosz, 1956 – történelem röplapokon, Hangtár , Cédulakatalógusok, Különgyűjtemények katalógusai, kutatási segédletek