A passzívház előnyei Általános kialakítási elvek A passzívházak jelenlegi helyzete Tervezéstől a megvalósulásig A tervező kiválasztása A kivitelező kiválasztása Hasznos tanácsok
A természetes üvegházhatású gázok nélkül bolygónk átlaghőmérséklete 33 Celsius-fokkal lenne hűvösebb. Olyan hőmérséklet uralkodna a felszínén, mint egy mélyhűtőben: - 18 fok.
[ Forrás: Megrendelhető: ]
10 000 címszó - a környezetvédelem, természetvédelem és környezettudomány legfontosabb fogalmai - környezetvédelmi egyezmények, szervezetek, intézmények, környezeti tudományágak részletes és pontos magyarázata
A kötet a természetben való viselkedés alapjait kívánja megismertetni. Terjedelmi korlátok miatt a legfontosabbnak tartott ismereteket írta le a szerző.
Daniel Goleman a környezettudatos gondolkodás pszichológiai és társadalmi rétegeit fejti fel előttünk a tőle megszokott humorral és éleslátással. Rávilágít, hogy közvetett módon miként hatunk a környezetre mindazzal, amit előállítunk vagy vásárolunk.
Néhány országban ígéretes hulladékkezelési programok indultak el, máshol kudarcba fulladt kezdeményezéseknek, majd újabb nekilendüléseknek lehetünk tanúi. Természetesen Magyarország sem kivétel, nálunk is történtek-történnek kísérletek a hulladék elhelyezésére.
Az elmélyülő gazdasági válság, a társadalmi és gazdasági feszültségek és a klímaváltozás fenyegető érzése sokunkat kétségbe ejt. Ám a baljóslatú veszéllyel együtt egy nagy lehetőség is elérkezett. Itt az idő, hogy a társadalmunkat alapjaiban formáljuk újra, és tetőtől-talpig változtassuk meg az eddig bevett életvitelünket.
A tanulmánykötet fókuszában a környezeti szűkösség fogalma áll, kiemelt tekintettel az édesvízhiány és vízszennyezés okozta problémákra, illetve részben a szűkösség következtében kialakuló konfliktusok módjaira, megjelenésük lehetséges földrajzi helyeire (Afrika, Közel-Kelet, Közép-Ázsia, Kína, India, Ausztrália, Egyesült Államok), okaira és a várható következményeire.
Adalékanyagok az élelmiszerekben, antibiotikumok a húsban, talaj közeli ózon, finompor, mobiltelefon, elektromágneses sugárzás, geopatikus stresszzónák: vajon figyelünk-e azokra a káros környezeti hatásokra, amelyek olyan mértékben veszélyeztetik az emberi életet, mint még soha, és amelyeket - úgy tűnik -, nem tudunk leküzdeni.
Mikroorganizmusok a tejfeldolgozásban Túlságosan nagyfokú mikroorganizmus-szennyezettség következményei és okai A patogén (kórokozó) baktériumok szaporodásának gátlása Hűtés Savanyítás Száraz környezet Tisztítaság Nemkívánatos mikroorganizmusok a tejben és a tejtermékekben (vajsavbacilus)
A gyümölcs - az emberiség állandó kísérője Gyümölcsléfogyasztás az Európai Unióban A gyümölcsöskert A fák és bokrok helyes tápanyagellátása
Édes és csábító Mit nevezünk likőrnek? Eredetileg gyógyításra használták A sokoldalú ital A likőr alkoholtartalma Az alkoholtartalom kiszámítása A helyesen előkészített likőr megfelelően érik Tiszta szesz és/vagy gabona- és borpárlatok
Bevezetés: Tartósítás A szárítás és aszalás módszerei Szárítás Aszalás A nyersanyagok előkészítése Aszalványok tárolása A szárítótálca és az aszalóberendezés kezelése Aszalóberendezés beszerzése
A káposzta története A vadon termő káposztától a termesztett zöldségig Az ókortól a középkorig Felemelkedés a mezőgazdaság haszonterményéig Magyarországi emlékek A káposzta Magyarországon is fontos élelmiszerré válik
Gyógynövény-történelem A gyógynövények drogjai és hatóanyagai A gyógynövények gyűjtése A gyógynövények szárítása A gyógynövények tárolása A gyógynövények termesztése Gyógynövények - teareceptek A gyógyteák fogyasztásának szabályai Irodalomjegyzék Magyar nyelvű névmutató Latin nyelvű névmutató
Kultikus cseppek Ecet - az ezerarcú A bor savanyú testvére Az ecet színes világa Házi készítésű ecet
Fűszerek A-tól Z-ig Fontosabb fűszerek részletes bemutatása A ritkábban használatos fűszerek rövid leírása A fűszerek áttekintése
A zöldtetők környezeti és gazdaságossági vizsgálata. A porszennyezés csökkentése. Nyári hővédelem. A zöldtető szerkezeti felépítése.
Ötletek, amelyekkel fűtésnél és vízmelegítésnél energiát lehet megtakarítani. Nedvesedés és penészedés. Energiafelhasználás és környezetvédelem. Szilárd tüzelőanyaggal, olajjal és gázzal fűtött kazánok.
A biogázgyártás történelmi gyökerei. Az erjesztőtartályok szerkezeti elemei és a különböző építési technikák. Fűtőberendezés és a keletkezett hő feldolgozása. Biogázgyártás.
A növényolajok, és hajtóanyagnak való alkalmasságuk. Növényolaj-hajtóanyagok motorokhoz. Hatósági jóváhagyás, a gyártók garanciája és adókedvezmények. A technikában és a terjesztésben rejlő lehetőségek.
A szalma mint energiaforrás. A szalma kezelése. Az égéshez szükséges levegő mennyiségének szabályozása. Szeletelt bálákkal működő kazántelep.
Hiedelmek a nádfedésről. A nádfedés előnyei, hátrányai és költségei. A nádtető valós problémái. Tűzveszély és tűzvédelem. Rovarok és madarak kártevése.
A megújuló energiaforrások kiaknázásának szükségessége. Önálló áramellátás ott, ahol nincs elektromos hálózat. Nap- és szélgenerátoros rendszerek főbb költségösszetevői, élettartamuk.
A napenergia hasznosítása napkollektoros berendezésekkel. Meleg vizet termelő napkollektoros berendezések. A kollektorok tetőre szerelése és felállítása. Nagy felületű kollektorok készítése és felszerelése.
A természetes vakolatok reneszánsza. Vályogvakolat és nedvességvédelem. Természetes bevonatok: vályogos falfestékek, díszítő vályogvakolat és természetes festékek.
A hőszivattyú mellett szóló érvek. A Nap tárolt hőjének hasznosítása. Üzemeltethető a hőszivattyú napenergiából előállított saját árammal is? A talajkollektor hatása a növényekre. A hideg vízből vagy a hideg levegőből nyert energia.
Az esővíz hasznosításának hét indoka. Az esővíz egészségügyi kockázata. A ház nedvesség elleni szigetelése. Az esővíz gyűjtése hordóban. Szikkasztás medencében, árokban
Miért kell tisztítani a szennyvizet? A fekete szennyvíz keletkezésének megelőzése. A vizelet összegyűjtése. Miért kell takarékoskodni a vízzel? Megannyi kérdés, ami foglalkoztat bennünket és amire választ kapunk a könyvben.
A szélenergia hasznosítása a következő évtizedekben meghatározó szerepet kap mind a gazdasági életben, mind a környezetvédelem területén. Hogyan fogjunk hozzá házilag való készítéséhez? Tanácsokat kaphatnak a könyvből.
Energetikai faültetvényekről szól a sorozat következő könyve. Olvashatunk a fűz, nyár, akác és egyéb rövid vágásfordulójú alkalmas fafajokról. Művelési ás ápolási munkákról. Hasznosítási lehetőségekről, pl. a fűz gyógyszeripari hasznosításáról is.
Ha eddig nem tudta mi az a pellett, ebből a könyvből sok sok információt kaphat róla. Minden felmerülő kérdésére választ kap, ha végigforgatja e könyv lapjait.
Manapság mi szól a fafűtés mellett? Milyen a tűzifa tulajdonásága? Nedves fával drágábban tüzelünk? Megannyi kérdésünkre ad választ e könyv.
Riportkötet a téma ismert gondolkodóival, gyakorlati művelőivel és közéleti személyiségekkel. Készítették: Apró Gergely, Gondos Gábor, Gyulai Iván, Hargitai Katalin, Honti Szabolcs, Horváth Balázs, Tóth Péter Kiadó: Zöld Ació Egyesület, 2003 A kiadvány letöltése PDF formátumban 1 MB
[ Forrás: Letöltés - Kiadványok alatt ]
Szerző: Hudák Katalin, Várnagy Dávid Kiadó: Zöld Akció Egyesület, 2003 A kiadvány letöltése PDF formátumban 3,2 MB
[ Forrás: Letöltés - Kiadványok alatt ]
Szerző: Demeter Zoltán, Gyulai Péter, Hoitsy György, Pongrácz Ádám, Szitta Tamás Kiadó: Zöld Akció Egyesület, 2002 A kiadvány letöltése PDF formátumban 1,5 MB
[ Forrás: Letöltés - Kiadványok alatt ]