a könyves piactér - könyvújdonságok, használat könyvek, hírek - Könyvrendelés.hu30 évesek lettünk című könyvbemutató

a könyves piactér - Könyvrendelés.hu | 2023-01-20 17:18:30

Emlékszem, amikor megvettem az első törzskönyvezett kutyámat...A kiadvány a Pusztaszabolcsi Hagyományőrző Alapítvány helytörténeti sorozatában jelent meg, NEAO-KP-1-2022/2-000061 számú pályázat támogatásával.
 

 

A harminc éves jubileumát ünneplő Pusztaszabolcsi Kutyabarát Klub mindennapi életéről, működéséről Csombók Pál az egyesület elnöke és Szőkéné Sági Erzsébet vezetőségi tag készített könyvet.

Meghívott vendégek:
Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos
Dr. Mészáros Lajos ogyk. Fejér 4 vk.
Dr. Molnár Krisztián Fejér vármegye alispán
Simonné Zsuffa Erzsébet Pusztaszabolcs polgármestere

„Emlékszem, amikor megvettem az első törzskönyvezett kutyámat, csak este és sötétben mertem kivinni, sétálni. Akkor még megszólták ezért az embert! A kutya láncon, házőrzésre, maradékon, száraz kenyéren volt tartva. Persze, amerre sétáltunk, felvertük az egész falut, mert minden kutya megugatott bennünket. Feltűnt esténként, hogy az én kutyám is valamiért nagyon ugat. Amikor megnéztem az okát, akkor láttam, hogy más is sétáltat kutyát, persze ő is csak sötétben.”-emlékezik vissza a kezdetekre Csombók Pál az egyesület egyik alapítója, kezdetektől elnöke.

A szerzők bemutatják a megalakulástól a harminc éven át fejlődő szervezetet: hogyan csatlakozott a klubhoz a gyermekektől az idősekig, szinte minden korosztály, a helyiektől a környékbeli települések gazdijai kutyáikkal. Megismerjük a szakképzett, empatikus trénereket, akik maguk is kutyatulajdonosok és nagy gonddal képezik a kutyákat és gazdáikat, figyelembe véve a kutyák egyéni adottságait, tulajdonságait, a gazdák személyiségét, viszonyát a kutyához.

„A kutyák viselkedésén lehet látni, hogy a gazdi milyen állapotban van. Ideges, nyugodt, bizonytalan. Van olyan gazdi, aki valamennyi tapasztalattal jön suliba, de van olyan is, akinek minden mozdulatot meg kell mutatni, meg kell tanítani. Hogyan fogj egy pórázt, klikkert, jutalom falatot és figyelj az oktatókra egyszerre. Az emberek azért járnak iskolába, hogy megtanulják, hogyan kell egyes feladatokat megtanítani a kutyának, de előtte nekik is meg kell mutatni azokat, így tehát igen, a gazdikat is képzem. Nagyon fontosnak tartom bennük megerősíteni, hogy a kutyatartással felelősséget vállaltak egy életért, viseljék hát rendesen, méltón gondját” –vallja Szedő Péter kiképző.

Olvashatunk arról is mit kell tudni a kutyák kiképzéséről. Ez a fejezet nemcsak azoknak hasznos, akik kutyájuk kiképzésének az elején vannak, de az olvasók előtt ismertté válik a képzés szaknyelve is. Bepillantást nyerünk arról is, hogyan készüljünk fel kutyáink utaztatására gépkocsiban, vagy vonaton, hol vannak jó lehetőségek a kutyusokkal való kirándulásra, üdülésre. Bemutatkoznak gazdik és mesélnek kutyáik fejlődéséről, a velük elért eredményekről, vizsgákról, a Kutyabarát Klub programjairól, versenyeiről, az állatorvosok és más szakemberek előadásairól. A kutyások a pusztaszabolcsi programok állandó meghívott vendégei. A bemutatókat a helyieken kívül kedvelik a környékbeliek is, például Besnyőn, Iváncsán. Autóbalesetben elhunyt tréner, Szöllősi Zsolt emlékére minden évben versenyt szerveznek, amelyre a megye több területéről is érkeznek a versenyzők kutyáikkal.

A kiadványban szerepel, hogy a 2021 novemberében létrejött Fejér Megyei Önkéntes Kutatómentő Alapítvány, - mivel a vízi és kutyás kutatás-mentés a Velencei-tavon és a Duna vonatkozásában megerősítésre szorul -, számít a pusztaszabolcsiak munkájára.

Betekintést nyerünk az évek során folyamatosan végzett, a tagok és kutyusaik komfortját növelő munkálatokba. Közösségi pihenőhelyeket alakítottak ki. Kevesen gondolják, de a kutyapályák fenntartása, gondozása sok időt igényel a klub tagjaitól. Traktor avatóval ünnepelték a pályázaton elnyert fűnyíró traktort, amely megkönnyíti a pályák, a klub területének karbantartását.

A település vezetése és a helyi civilek által is elismert, több díjjal jutalmazott szervezet, akikre büszkék a tagok és Pusztaszabolcs lakói is. Cégek, egyének is támogatói a „kutyásoknak”.

„A jó és hosszan tartó közösség egyik titka a közös célok mellett a csapatban való gondolkodás. Mindenkinek megvan a szerepe a gépezetben, mindenki fontos, akármilyen kis dolgot tesz a közösségért. Van, aki a kiképzést vezeti, van, aki a pályát gondozza, van, aki pályázatot ír, klubnapot szervez, főzőcskézik, versenyt szervez, vagy készül a csapattal a bemutatókra. A legfontosabb, hogy érezze, a közösség számít rá! Fontos, hogy legyen mindig sikerélmény. Ez nemcsak az állatszeretetről szól. Hasonló gondolkodású emberek töltik együtt a szabadidőt, szereznek életre szóló élményeket, barátságok alakulnak ki, házaspárok kötnek barátságot, jó kapcsolatot”. – vallja Csombók Pál elnök.

Összeállította: Czöndör Mihályné sorozatszerkesztő

Országos Széchényi Könyvtár

Az ISBN (International Standard Book Number = Nemzetközi Szabványos Könyvazonosító)
http://www.oszk.hu/isbn_ismn

OSZK katalógusok, adatbázisok

http://www.oszk.hu/oszk_katalogusok
NEKTÁR - Központi Katalógus, Audiovizuális dokumentumok, Fotótér, Földabrosz, 1956 – történelem röplapokon, Hangtár , Cédulakatalógusok, Különgyűjtemények katalógusai, kutatási segédletek

Könyv webáruház - Akár 24 órán belüli szállítás

https://www.book24.hu/
Kiemelt ajánlatok, bestseller könyvek vagy igazi ritkaságok, magával ragadó történetek.

Olcsókönyvek.hu - Könyvek 25% kedvezménnyel

https://www.olcsokonyvek.hu/
Válogass több mint 40.000 cím közül, magyar és külföldi írók sikerkönyveiből! Rendelj...

Édesvíz Kiadó - Válogass Könyveink Közt Online

https://www.edesviz.hu/
Könyveinkre egész évben min 30%-os kiadói kedvezményt biztosítunk. Válogass kedvedre! Látogass el oldalunkra és válogass kinálatunkból, mely több száz könyvet tartalmaz!

Akár ingyenes kiszállítás - Magyar szerzők könyvei

https://shop.newlinekiado.hu/
Vásárolj könyvet, vagy e-könyvet otthonról, biztonságosan, néhány kattintással. Állandó kedvezmények, gyors kiszolgálás, akár ingyenes kiszállítás.
Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Google Könyvek

Keress a világ legátfogóbb teljes szöveges könyvindexében. https://books.google.hu/